Het Liefdesmuseum
Een voorstelling met liefdesverhalen van Belcampo
Dat bord stond hier aan de rand van het landgoed van de graaf. Dat was het eerste wat ik zag toen ik voorbij kwam fietsen. Zomer 1974! Ik weet het nog precies. Het eerste echte WK van Nederland en Duitsland en Cruijff natuurlijk. Ik had ontslag genomen en was gaan zwerven. Ik wilde de wereld in. En toen ik het dorp binnen kwam stond daar dat bord. Een grap dacht ik eerst! De liefde simpelweg vermoorden! Maar ondertussen, was ik ontzettend nieuwsgierig of het ook echt gebeurde.
In het Nederlands kennen wij slechts één woord voor de liefde: Liefde! Maar in de wereld van het liefdesmuseum blijken er meer liefdes te bestaan: de liefde die bereid is tot een offer, de liefde waarin men zich verliest, de zelfzuchtige liefde, en de liefde die uit de poriën dampt.
In de voorstelling wordt het verhaal van de eerste ontmoeting en de bijzondere liefde van Casper en Ganja vertelt.
Belcampo (1902 – 1990), schreef een aantal verhalen waarin de liefde op een bijzondere manier triomfeert. Fantastische en bizarre verhalen, waarvan op het eerste gehoor niet duidelijk is of ze goed of slecht aflopen; Moderne sprookjes zonder ‘ze leefden nog lang en gelukkig’.
Deze verhalen worden tijdens de voorstelling gepresenteerd aan de hand van van serie bijzondere kunstvoorwerpen, die speciaal door René Vlasblom voor deze voorstelling zijn gemaakt.
De voorstelling
De voorstelling “Het Liefdesmuseum” is bedoeld voor volwassenen en voor tieners uit het voortgezet onderwijs. Hij kan gespeeld worden in theaters, scholen en bibliotheken.
Bij de voorstelling is een lesbrief ontwikkeld, waarin suggesties gegeven worden voor het maken van gedichten, smartlappen en andere liefdesuitingen. Deze krijgen eveneens een plaats in “Het Liefdesmuseum”.
Reacties, foto’s en posters van de voorstellingen kunt u vinden bij het onderdeel Publiciteit.
De voorstelling werd gemaakt door:
- Teksten: Belcampo.
- Vertellingen en Bewerking: Marco Holmer.
- Regie: Jan van Rossum.
- Kunstvoorwerpen: René Vlasblom.
- Muziek: Rino Christ.
- Toneelbeeld: Roos Klaasen.
- Fotografie: Marjan Holmer en Aisla van Dijk.
- Productie: Het Verhalenbedrijf, Deventer