Hodja in Holland

Een vertel-voorstelling over de avonturen van de Turkse volksheld Nasreddin Hodja in Nederland.

“Hoe oud bent u eigenlijk Hodja?” vroeg een man in het koffiehuis. “Veertig” antwoordde de Hodja. “Onmogelijk Hodja”, merkte een tafelgenoot op. “Dat zei u tien jaar geleden ook al”. “Maar natuurlijk beste man”, zei Nasreddin. “Eens gezegd blijft gezegd. Ik ben niet zo iemand die telkens maar van mening veranderd”.

Voor deze Nederlands-Turkse voorstelling heeft Marco Holmer de eeuwenoude anekdotes en verhalen over de Hodja bewerkt tot hedendaagse ‘grote stads’-verhalen. In die verhalen trekt de Hodja, met als wapen zijn humor en zijn slimheid, ten strijde tegen het onrecht en de alledaagsheid.

Antiheld

In Nederland kent men Jan Klaassen, in Vlaanderen Tijl Uilenspiegel, in Suriname de spin Anansie en in Marokko de Djeba. In Turkije speelt Nasreddin Hodja die rol van antiheld. Er zijn onnoemelijk veel anekdotes en verhalen over deze slimme wijsgeer in omloop. Verhalen die met een glimlach de problemen en moeilijkheden van alledag op de korrel nemen. In de voorstelling “Hodja in Holland” spelen de verhalen zich af in een Nederlandse multiculturele buurt.

De verteller introduceert spelenderwijs de verschillende personages uit die buurt. Het publiek maakt kennis met Nasreddin Hodja, maar ook met zijn buurman, de winkelier op de hoek, de burgemeester en de kinderen die op het pleintje spelen. Maar vooral maakt het publiek kennis met de bijzondere visie van Nasreddin Hodja op het dagelijks leven.

De voorstelling

De voorstelling is gemaakt voor iedereen vanaf tien jaar en kan gespeeld worden op scholen, theaters, bijeenkomsten en conferenties. De verhalen duren ongeveer 50 minuten. Bij de voorstelling is een uitgebreide lesbrief beschikbaar.

Reacties, foto’s en posters van de voorstellingen kunt u vinden bij het onderdeel Publiciteit.

De voorstelling werd gemaakt door:

  • Teksten: Marco Holmer.
  • Regie: Frans de Vette.
  • Muziek: Reinout Douma.
  • Lichtontwerp: Erik Scholten.
  • Lesbrief: Margriet van Galen.